Kimler Yaylı Yatak Satın Almalı ya da Almamalı?
Mutlaka bir yaylı yatakta uyku deneyiminiz olmuştur. Kiminiz yaylı yataktan memnun kalırken, kiminiz çok rahatsız edici bir deneyim yaşamış olabilir. Memnuniyet ya da memnuniyetsizliğinizin sebebini, tek başına yatağınızın yaylı olmasına bağlayamayız. Bunun birçok sebebi olabilir. Ancak bir yaylı yatağın sizin için uygun olup olmadığına karar vermeye çalışıyorsanız, 'Kimler Yaylı Yatak Satın Almalı ya da Almamalı' kılavuzumuzu incelemenizi öneririz.
Yatak tarihini kısaca göz önünde bulundurduğumuzda, icat edildiği 1865 yılından günümüze kadar hiçbir yatak türü, yaylı yataklar kadar herkese genel geçer bir uyku konforu sunmamıştır. Aslında yaylı yataklar, kullanıcı deneyimi açısından kendini ispatlamıştır ve başarılı olduklarını söyleyebiliriz. İcat edildiği günden bugüne büyük bir yol kat eden yaylı yataklar, hiçbir zaman popüleritesini kaybetmemiş ve teknolojik gelişmelerle birlikte kendini güncellemiştir.
- Yaylı Yatak Satın Alma Rehberi
- Geçmişten Günümüze Yatak Tarihi
- Yatak Türleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yaylı yatak çeşitlerinde seçenek çoktur. Çelik tel bobinlerinden oluşan yaylı yataklar, genel olarak iyi bir sıçrama, omurga desteği ve serinlik sunarlar. Konfor sistemine bağlı olarak yaylı yataklar, ortalama 6 yıl veya daha fazla dayanıklılık gösterebilirler ve uygun bir fiyat aralığına sahiptirler. Yaylı yatakların sahip olduğu yay sisteminin kalitesi, bobin sayısı, bobin çapı, çelik telin kalınlığı, spin sayısı ve bobin yüksekliğine göre değişkenlik gösterir. Yaylı yatak satın alırken bu özellikleri göz önünde bulundurmalısınız.
Ancak bir yaylı yatağın sizin için uygun olup olmadığına karar vermeye çalışıyorsanız, aşağıdaki yaylı yatak seçim kılavuzumuza göz atmanızı öneririz. Ayrıca aşağıdaki kriterleri, yaylı yatakların artıları ve eksileri olarak da değerlendirebiliriz.
Kimler Yaylı Yatak Satın Almalı?
- Çeşitlilik: Yaylı yataklarda çok fazla çeşit ve model vardır. Akla gelebilecek her konfor seviyesi için bir yaylı yatak mevcuttur. Bobin yapasının çeşitliliği (bonel, sürekli, ofset ve torba) ve çok çeşitli konfor katmanlarının eklenebilmesi sebebiyle yaylı yataklar da seçenekler sonsuz diyebiliriz. Eğer çok fazla alternatif değerlendirmek istiyorsanız, yaylı yataklar bu konuda aradığınız çeşitliliği sunar.
- Hareket Kolaylığı: Yatağın üzerinde kolayca hareket edebilmek sizin için önemliyse yaylı bir yatak kullanmalısınız. Yaylı yataklar, visco, latex ve sünger yataklara göre daha çok hareket kolaylığı sağlar. Yaylı yataklarda dönmek kolaydır. Özellikle ilerleyen yaşlarda, yatak üzerinde hareket etmek zor olabiliyor.
- Sıcaklık Kontrolü: Sıcak uyuma eğilimindeyseniz ve uyku terlemesi sorunu yaşıyorsanız, yaylı yataklar sundukları serinlik ve ferahlık sayesinde iyi bir seçimdir. Yaylı yatakların bobin yapısı, vücut ısısını hapsetmek yerine yan bordürlerden uzaklaştırarak, maksimum hava geçirgenliğine izin verir. Neredeyse tüm yaylı yataklar, bu konuda visko yataklardan daha iyidir.
- Sertlik Seviyesi: Neredeyse tüm sertlik seviyeleri için bir yaylı yatak bulmak mümkündür. Dilediğiniz sertlik derecesine göre (yumuşak, orta ve sert) yaylı bir yatak satın alabilirsiniz.
- Aşırı Kilo Sorunu: Aşırı bir kiloya sahipseniz; yaylı yataklar, sünger yataklara göre daha iyi bir vücut desteği sunar. Yay bobinlerinin, vücut ağırlığı altında direnci yüksektir. Tabi burada, kullanılan yay bobinlerinin teknik özellikleri önemlidir.
- Sıçrama: Yaylı yataklar, sahip oldukları bobinler sayesinde iyi bir sıçrama sağlar. Yaylı yataklar genel olarak, iyi bir seks yatağıdır.
- Nem Yönetimi ve Gazdan Arınma: Yaylı yataklar, köpüklü yataklara göre daha az koku üretir. Çünkü yaylı yataklar, sağladıkları hava sirkülasyonu sayesinde üstün nem yönetimi sunar. Bu sayede, sünger katmanlarının oluşturduğu zararlı gazların tahliyesi kolaylaşır.
- Bütçe Dostu: İçinde kullanılan malzemelerin, kalitesi, yoğunluğu ve sayısı fiyatlarını etkilese de, genel olarak her bütçeye uygun bir yaylı yatak mevcuttur.
Kimler Yaylı Yatak Satın Almamalı?
- Hareket Aktarımı: Hareket aktarımı konusunda endişeleriniz varsa, yaylı yataklar size göre olmayabilir. Hareket yalıtımı konusunda yaylı yataklar büyük bir yol kat etse de, henüz visco ya da lateks yataklar gibi mükemmel bir hareket yalıtımına sahip değiller. Tabi hareket yalıtımı konusunda, torba yaylı yatakların büyük bir gelişim gösterdiğini unutmayalım.
- Gürültü: Her ne kadar bu konuda yaylı yataklar büyük bir ilerleme kaydetse de, zamanla yayların gıcırdama sesi rahatsızlık yaratabilir. Yaylı yatak türleri arasında sürekli bobinler, en büyük riski taşır. Paket yaylı yataklar, çelik tel ile birbirine bağlı olmadığı için genel olarak sessizdirler.
- Vücut Konturu: Eğer yatağın, vücudunuzun şeklini almasını istiyorsanız, yaylı yataklar bu konuda beklentilerinizi karşılamayabilir.
- Dayanıklılık: Bilinenin aksine, yaylı yatakların visko ya da lateks yataklara göre ömrü daha kısadır. Çelik telden yapılmış bobinler, bozulmaya daha duyarlıdır. Sarkma sorunu, yaylı yataklarda yaygın bir şikayettir.
- Yenilik: Uzun yıllardır yaylı bir yatak kullanıyorsanız ve memnuniyetiniz düşükse; visko, lateks ve hibrit yatak türlerini denemelisiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Yorum Gönder
1 Yorumlar
Güzel faydalı paylaşım
YanıtlaSil