Yatağınızın Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?
Yeni bir yatak satın alırken, genellikle yatak yüksekliğini göz ardı ederiz. En fazla kalınlığa sahip olan yatağı satın almayı tercih ederiz. Genel kanı, kalın yatağın iyi olduğu yönündedir. Ancak yatağı, karyolanın üzerine koyduğunuzda üstüne çıkmak için zorlanabilirsiniz, bir basamağa ihtiyaç duyabilirsiniz. Ya da yatağınızın yerden yüksekliği çok alçak kalabilir. Bu da uyandığınızda yataktan kalkmanızı zorlaştırabilir. Peki ideal yatak yüksekliği kaç cm olmalıdır?
Yatak seçmek, çok bilinmeyenli denklem gibidir. Uyku pozisyonunuzun ne olduğu, omurga rahatsızlığınızın olup olmadığı, boyunuz, kilonuz, yaşınız, odanızın büyüklüğü yatak seçiminde önemlidir. Eğer yatak seçerken yaptığınız herhangi bir tercihiniz sizin için doğru olmazsa, yataktan alacağınız konfor değişecektir.
Yatak boyutlarının karşılaştırılması, uzunluk ve genişlik açısından boyutlarına bakmakla başlar. Genellikle çoğu kişi, kendisi ve partneri için ideal yatak yüksekliğinin ne olması gerektiği hakkında düşünmez. Yatak yüksekliği ile ilgili herkesin aklında tek bir düşünce vardır: Kalın bir yatak iyidir, kalın bir yatağa sahip olmalıyım. Peki bu düşünce, her yatak ve herkes için doğru mu? Tabi ki hayır.
- Yatağınızı Neden Değiştirmelisiniz?
- Yatak Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Yatak Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yatakların uzunluk ve genişlikleri ile ilgili evrensel standartlar vardır. Ancak yatak yüksekliği ya da kalınlığı, üreticiye, modele ve içinde kullanılan dolgu malzemelerine göre değişmektedir. Genellikle yatak yükseklikleri 16 cm ile 44 cm arasında değişmektedir. Her yatak boyutu için evrensel bir yatak kalınlığı ya da yüksekliği yoktur. Burada istediğiniz yatak yüksekliğini tercih edebilirsiniz. Burada yatak yüksekliği seçimi ile ilgili yapacağınız tercihi sınırlandıran bir faktör vardır. O da; yatağınızın, karyola ya da baza ile yerden/zeminden yüksekliği..
Yatak Ölçüsü Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ayrıca bakınız:Yatağın yerden yüksekliğinin öneminin arkasındaki en önemli gerekçe, günlük olarak uyku konforunuzu etkilemesidir. Yatağa girip çıkmanın ne kadar kolay ya da zor olduğu yüksekliğe bağlıdır. Bir düşünün, hiç yere yakın spor bir otomobile girip çıkmaya çalıştınız mı ya da selesi yüksek olan bir bisiklete oturmaya çalıştınız mı? Yanlış yatak yüksekliği, sizi benzer sıkıntılarla baş başa bırakabilir.
Yatağın Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?
Genel bir kural olarak, yatağınızın yüksekliği toplam boyunuzla orantılı olmalıdır. Bu kafa karıştırıcı gibi görünse de, aslında oldukça basittir. Kısacası, yatağınızın yerden yüksekliği bacak boyunuza göre belirlenir. Sabah kalkarken vücudunuzda gereksiz bir gerginlik hissetmek istemezsiniz ya da her gece yatağa girmek için ekstra çaba sarf etmek istemezsiniz. Çünkü, yatağınızın yüksekliği vücudunuzu fiziksel olarak etkileyebilir.
Yatağın kenarına oturarak, yatak ve karyolanın yerden yüksekliğininin sizin için doğru olup olmadığını belirleyebilirsiniz. |
Uyku uzmanları, ortalama bir kişinin genellikle zeminden 64 cm yükseklikte bir yatağa ihtiyacı olduğunu söylüyor (yatak çerçevesi ve yatak dahil). Bununla birlikte bu; boy veya yaşa bağlı olarak her bir birey için farklı olabilir. Eğer yatağınız çok alçak olursa, yataktan kalkmak için bacaklarınızı ve eklemlerinizi zorlamanız gerekir. Çok yüksek bir yatak da ise, her akşam yatağa atlamak zorunda kalabilirsiniz.
Karyola ve yatağın ikisinin yerden yüksekliği genellikle 40 cm ile 72 cm arasında değişmektedir. Eğer yeni bir yatak ve baza seti alacaksanız, ikisinin yüksekliğini değerlendirmeniz kolay olabilir. Ama sadece yatağınızı yenileyecekseniz evdeki karyolanızın ya da bazanızın yüksekliğini mutlaka ölçmelisiniz.
Mağazalarda yatakların kalınlığına aldanan birçok kişi; yatak, evlerine geldiklerinde büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Yatakların üzerine çıkmakta zorlanmanın yanı sıra gece yataktan düşersem endişesiyle uyuyorlar. Dolayısıyla yataklarını iade etmek istiyorlar. Ancak maalesef bu yatağınızı iade etmek için haklı bir sebep değil.
İdeal Yatak Yüksekliği Nasıl Belirlenir?
Yatağınızın yerden yüksekliği, boyunuzla ilişkilidir. Oldukça kısa ya da uzun boyluysanız, kendinize göre yatağınızın yüksekliğini belirlemelisiniz. Yatağa oturduğunuzda; ayaklarınız yere yaslanmışsa ve dizleriniz kalçalarınızla düz bir çizgideyse, yatağınız doğru yüksekliktedir.
Dizleriniz, kalçaların üzerindeyse yatak çok alçaktır ve ayaklarınız yere rahatça ulaşamazsa, yatak çok yüksektir.
Eşler Arasında Boy Farkı Varsa Yatak Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?
Yatak yüksekliğini, kendinize göre belirlemeniz bu kadar basit görünse de, uyku partneriniz ile boy oranlarınız arasında çok fazla fark varsa iş biraz karmaşıklaşabilir. Eğer ikiniz için ideal bir yatak yüksekliğinde hem fikir olamıyorsanız, uzun boylu partnerinize göre yatak yüksekliğini belirlemeniz daha doğru olabilir. Bu durumda boyu kısa olan uyku partneriniz için yatak odanızın dekoruyla uyumlu basamak görevi görecek bir aksesuar kullanabiliriniz.
Yaşlılarda Yatak Yüksekliği Nasıl Belirlenmeli?
Yaşınızın da ihtiyacınız olan yatak yüksekliğini etkilemesi muhtemeldir. Yaşlı bir kişinin vücudunu zorlamadan kolayca girip çıkabilecekleri bir yatağa ihtiyacı vardır. Genellikle yaşlı kişiler için daha rahat çıkabilecekleri düşünülerek, alçak bir yatak yüksekliği tercih edilir. Ancak bu seçim, onlara faydadan çok, zarar verebilir.
Yaşlılar için yatak yüksekliği seçimi çok önemlidir. Kimseye ihtiyaç duymadan kolaylıkla çıkıp inebilecekleri bir yatak yüksekliği seçilmelidir. |
Çok alçak bir yüksekliğe sahip yatağa çıkmak kolay olabilir ama sabahları uyandığınızda yataktan kalkmak için eklemlerinizin ve kaslarınızın daha fazla efor sarf etmesi gerekir. Çok yüksek olursa da yaşlı kişiler, başkasının yardımı olmadan yatağa çıkmakta zorlanabilirler. Bu yüzden yaşı ilerlemiş kişiler, yatak seçimi yaparken daha dikkatli olmalı.
Çocuklarda Yatak Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?
Çocuklar da ise yatak yüksekliği çok öncelikli değildir. Yatağa, çıkıp inmek için gerekli efora her zaman sahiptirler. Sadece çok yüksek yataklardan düşmelerini engellemek için korkuluğa sahip olmalarına dikkat edin.
Çocuklar İçin Ranza Seçerken Neye Dikkat Etmelisiniz?
Eğer çocuklarınız bir ranza istiyorsa ya da bir ranza almaya karar verdiyseniz, endişelenmeyin. Ranzaların ideal yüksekliği, oda zemini ile tavan arasındaki boşluğa bağlıdır. Birçok ranza odalara rahatlıkla sığar. Ancak oldukça düşük tavanlarınız varsa, çocuklarınızın kafalarını çarpmamasını sağlamak için yüksekliği daha az olan bir ranza isteyeceksiniz. Burada, ranzanın üst katındaki yatağın tepe noktası ile tavan arasında yüksekliğin en az 60 cm olmasına dikkat edin. Ancak yine de çocuğunuz uzun boyluysa, daha fazla alan olmalıdır.
Çocuklarınızın ranzaya kolayca girip çıkabilmesi ve başını tavana çarpmaması için yeterli yüksekliğin olduğundan emin olun. 6-8 yaş arası çocuklar için 60-62 cm boşluk idealdir. |
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Yorum Gönder
6 Yorumlar
yataklar hakkında bu kadar detaylı bir inceleme sitesi hazırladığınız için teşekkürler. yatak sektöründeyim ancak verdiğiniz bilgilerin çoğu hiçbir yerde yok. sizler sayesinde bildiğim birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmiş oldum. yeni yazılarınızı merakla bekliyorum
YanıtlaSilİlginiz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.
SilAdamsiniz aldığım yatağın bir ton özelliğini saydılar. Ben metre istedim bön bön baktılar. Ben sabahları gevşek kaslar ile kaslarını zorlamak istemiyorum dedin ilgisi yok dediler. Yatağa girerken de atlamak istemiyorum dedim olayın zevki orda dediler açıkça yüzlerine bir bok bildiğiniz yok dedim
YanıtlaSilYatak sektöründe doğru olduğu düşünülen bir çok yanlış bilgi var. Bizler de araştırdıkça bildiğimiz bazı doğruların yanlış olduğunu öğreniyoruz. Öğrendikçe, doğruladıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki, sizler yatak ve uyku konusunda bilinçlendikçe yatak sektörü ezberlerinden vazgeçip, sizler için daha iyi yataklar üretmek için ar-ge çalışmalarına ağırlık verecekler. Yazımızı okuyup değer vermenizden mutluluk duyduk.
SilNot: Reklamlarda, filmlerde yatağa uçarak atlayanları çok kez görmüşsünüzdür. Çok da keyiflidir. Ancak dünyadaki hiçbir yatak üreticisi yatağına, uçarak atlamanızı istemez. Birkaç kereden bir şey olmaz ancak uzun süreli tekrarlandığında yatağınızın kullanım ömrünün azalacağına şüpheniz olmasın.
Annem için birkaç ay önce yatak baza aldık.hem de Türkiyenin en iyi yatak markalarından biri den. ciddi ödeme yaptık.satış gorevlisi annemin yaşı 70 oldugu icin yatagin yerden yuksekliginin fazla olmamasi gerektigini ve visko yatagin daha iyi olacağını söyledi.Soyledikleri o zaman mantikli geldi.iyi olur umuduyla aldik.ancak annem şu an yatağı kullanmıyor.visco olduğu için yatakta tek başına dönmekte ve kalkmakta zorlanıyor.ayrıca yatagin yerden yüksekliği de az olunca kalkmak resmen anneme izdirap oldu.simdi yeni bir yatak baza alacağız.buradaki tavsiyeleri dikkatle okudum.satis görevlisinin soylediklerinin hiçbir mantığı olmadığını anladım.yatak satın almadan önce çok iyi araştırmak gerekiyormuş.simdi yeni bir yatak bakıyoruz.annem için yatak tavsiyesinde bulunur musunuz
YanıtlaSilÖncelikle geçmiş olsun. Yaşlılarda yatak seçimi yapılırken sıkça yapılan hatalardan birini yapmışsınız. Ancak bu hatanın farkında olmanız, annenizin uyku sağlığı ve konforu için çok önemli. Yatak yüksekliğinin neden önemli olduğunu maalesef deneyimleyerek anlamışsınız. Yaşlılarda yapılan hatalardan biri de ömür boyu hiç kullanmadıkları bir yatak türü ve yatak sertliğini tercih etmek oluyor. Visco yatak, vücuda tam destek sağlayan, konforlu bir yataktır. Ancak hayatında hiç visco yatak kullanmamış yaşı ilerlemiş kişilerin bu yataklara uyum sağlaması zor olabiliyor. Buradaki uyum sorunu, alışkanlıktan ve fiziksel değişimden oluşuyor. 70 yıl boyunca sert yatak kullanmış bir kişinin bir anda yumuşak bir yatağa alışması çok zordur. Ayrıca ilerleyen yaşlarda doğal olarak kas ve eklemlerdeki gücümüz zayıflıyor. Dolayısıyla yardım almadan visco yataklardan kalkmak, uyurken dönmek çok zor olabiliyor. Eğer anneniz uzun yıllardır sert yatak kullanıyorsa orta sert ya da az yumuşak bir yatak tercih ediniz. Kalkması, dönmesi kolay oluyor diye çok sert yataklar tercih etmekten de uzak durunuz. Özellikle yatakta çok uzun süre vakit geçirmesini gerektiren bir rahatsızlığı varsa cildinin nefes alabileceği, teninin ezilmesini engelleyen konfor katmanlarına sahip yataklar seçmeye özen gösteriniz. İlla visco sünger içerikli bir yatak seçimi yapılacaksa da, visko sünger katmanın kalınlığının 2 cm'i geçmemesine dikkat ediniz. Umarız anneniz için ideal bir yatak seçimi yapabilirsiniz.
Sil